Laden Evenementen

Dit jaar vieren we 80 jaar bevrijding van Nederland. Ook in Diepenheim vinden verschillende activiteiten plaats. In dit kader heeft Vrouwen van Nu, afdeling Diepenheim, Paul Glaser uitgenodigd voor een multimediale presentatie te geven over zijn boek Dansen met de vijand.

Dansen met de vijand, het oorlogsgeheim van tante Roosje

Tijdens een bezoek aan Auschwitz ontdekt Paul Glaser in een vitrine een koffer uit Nederland met zijn achternaam. Dit voor hem aanleiding om het verzwegen lot van zijn tante Roosje te onderzoeken. Over dit onderzoek en de uitkomsten daarvan, waarvan hij ook een boek heeft geschreven, vertelt hij in de multimediale lezing op zaterdag 3 mei.

Rosa Regina Glaser (1914-2000) is een geëmancipeerde joodse vrouw die met flair haar plek heeft veroverd. Na haar Nijmeegse jeugd boekt ze successen als danslerares en danst ze in Amsterdam, Londen, Parijs, Berlijn en Brussel. Ze verliest haar grote liefde, zoekt troost en trouwt de verkeerde man. Wanneer de nationaalsocialisten de macht grijpen begint Roosje, dan 25 jaar oud, een levensgevaarlijk avontuur. Ze wordt verraden door haar eigen man. Het plaatst haar voor grote en soms onmogelijke dilemma’s. Roosje komt terecht in zes concentratiekampen. In Auschwitz leert Roosje SS’ers dansen en de bijbehorende etiquette. Ze weet met lef op geheel eigen wijze de uitdagingen en ellende van de oorlog te overwinnen en vooral te overleven. Na de oorlog, waarin haar ouders en de meeste andere familieleden uit Nijmegen en daarbuiten zijn omgekomen, is ze teleurgesteld in Nederland en vestigt ze zich in Zweden. Het gaat hier om een uitzonderlijk en waar gebeurd verhaal dat laat zien dat een scherp onderscheid tussen goed en fout in de oorlog niet bestaat.

Paul Glaser (1947) werkte als directeur in verschillende onderwijs- en zorginstellingen. Daarnaast was hij onder meer betrokken bij de oprichting van een grafisch museum, de regionale schouwburg en het Twents Montessorilyceum. Voor deze multimediale presentatie maakt hij gebruik van de dagboeken en herinneringen van zijn tante, van foto’s, filmclips en brieffragmenten.

Aanvang 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur met koffie/ thee

Entree: € 5,- voor leden Vrouwen van Nu, € 7,50 voor niet leden, incl. koffie/ thee voor aanvang.

 

 

Ga naar de bovenkant