Laden Evenementen

 

Cursus: Van Picasso tot selfie

In de 20e eeuw is het afbeelden van de mens in de kunst enorm veranderd. Van het klassieke portret tot aan moderne videokunst, met alles daartussenin.

De mens in de kunst in de 20e eeuw

In deze cursus word je in vier lessen meegenomen in een reis door de 20e eeuw, waarbij de mens in de kunst centraal staat. We nemen een aantal stromingen en kunstenaars onder de loep en je krijgt een inkijkje in de fascinerende wereld die schuilgaat achter de mens in de kunst. De vraag waarom het mensbeeld in de kunst in deze eeuw veranderd is en op welke wijze kunstenaars hier vorm aan gaven is hierbij de rode draad.

De vijfde les is een rondleiding in Rijksmuseum Twente onder leiding van docente Miranda Nieuwenhuis (toegang op kosten van cursist).

Voor iedereen die nieuwsgierig is aangelegd, zichzelf wil blijven ontwikkelen en interesse heeft in een verdiepende blik op de ontwikkeling van de kunst. Een vooropleiding is niet nodig. De vier lessen zijn op dinsdag 30 januari, 6, 13, 20 februari van 19.00 uur tot 21.30 uur

De mens is ontelbare keren afgebeeld in de kunstgeschiedenis. Voor de hand liggend, het is tenslotte als thema altijd voorradig en kunstenaars kunnen eindeloos experimenteren met de afbeeldingsmogelijkheden.

En wat is er boeiender dan de mens zelf?

Tijdens deze korte cursus kunstgeschiedenis gaan we een aantal belangrijke kunstenaars en stromingen (kubisme, Neue Sachlichkeit, magisch realisme, Cobra, feministische kunst, video art, performances) onder de loep nemen en zien we hoe de ontwikkeling in de weergave van het portret en het menselijk lichaam in de loop van de twintigste eeuw veranderd is. In vier lessen wordt aandacht besteed aan de vraag waarom het mensbeeld in de kunst in deze eeuw veranderd is en op welke wijze kunstenaars hier vorm aan gaven. Laat je tijdens deze cursus fascineren door de wereld die verscholen ligt achter de mens in de kunst!

Deze cursus, een serie van ontmoetingen, behandelt de mens in de kunst in de 20e eeuw. De docente heeft met zorg een aantal belangrijke ontwikkelingen uitgekozen waarop ze dieper ingaat tijdens de bijeenkomsten.

Les 1: Picasso en de geboorte van de moderne kunst

Vanaf Picasso veranderde de kunstwereld definitief, volgens hem kon de kunstenaar bij het maken van grootse kunst niet ontkomen aan een bepaalde mate van lelijkheid. Kunstenaars aan het begin van de twintigste eeuw hoefden geen realistische weergave van de mens meer na te streven. Dit leverde een duidelijke verandering in het traditionele portret op. Deze experimenteerdrift zien we goed terug bij de verwrongen zelfportretten van Egon Schiele en Oskar Kokoschka. Verder aan bod in deze les komen de Neue Sachlichkeit (George Grosz, Otto Dix) en het magisch realisme (René Magritte).

Les 2: Het lichaam als statement

Deze les starten we met Cobra (Constant Nieuwenhuijs), waarbij de kunstenaar op zoek was naar de “oerbron van het scheppingsproces” en daarbij zijn eigen gevoelens de vrije loop liet. In de jaren 60 en 70 wordt het lichaam van de mens in de kunst steeds meer gebruikt als sociaal of politiek statement, dit vertaalt zich in body art, feministische kunst, performance art en hyperrealisme. We zullen het werk van diverse kunstenaars behandelen (onder andere Gilbert en George, Marina Abramovic, Ron Mueck).

Les 3 : De mens in de fotografie

Als we het hebben over de mens in de kunst, mag de fotografie daarin niet ontbreken. In de derde les zullen we uitgebreid aandacht besteden aan deze kunstvorm, en zal ik aan de hand van het werk van diverse bekende fotografen ( onder andere Cindy Sherman, Nan Goldin, Margaret Bourke- White, Rineke Dijkstra) de verandering in weergave van de mens laten zien. Daarbij komen zowel de fotojournalistiek als  kunstfotografie aan bod.

Les 4: De futuristische mens: deformatie en futurisme

In de laatste les gaan we het werk van een aantal hedendaagse kunstenaars bekijken (onder andere  Bart Hess, Berlinde de Bruyckere, Sylvia B., L.A. Raeven) die met behulp van verschillende technieken het lichaam deformeren, daarbij de toeschouwer in verwarring achterlaten en tegenstrijdige gevoelens oproepen. Deze zijn echter nodig om hun kunst beter te doorgronden en ons kennis te laten maken met de maakbaarheid van onze wereld waar wij op dit moment deel vanuit maken. Want wie weet hoe wij er over een aantal decennia uit komen te zien? Misschien verandert ons lichaam en is hun futuristische en vaak sculpturale werk niet slechts fantasie meer…

Les 5:  Rondleiding in Rijksmuseum Twenthe 

De vijfde ontmoeting is een rondleiding in Rijksmuseum Twente, onder leiding van Miranda Nieuwenhuis. De toegangsprijs voor het museum is voor eigen kosten.

Cursuskosten € 80,- inclusief documentatie, lesmateriaal, koffie/thee en afbeeldingen

Aanmelden & extra informatie stuur een mail naar mirandanieuwenhuis@live.nl

 

 

 

 

Ga naar de bovenkant