Laden Evenementen

Sociaal geograaf en schrijver John van Zuidam (1945) geeft een lezing, aansluitend op de themamaanden Tuinen en Boereneenvoud. De Twentenaar schreef onder meer het boek “Oale Groond”. In zijn boek gaat hij in op de geschiedenis van het Twentse landschap en wijst hij op de gevolgen van ruilverkaveling en de grootschalige landbouw in de regio.

Van 1970 tot 2005 was hij docent aardrijkskunde en decaan aan het Canisiuscollege in Nijmegen. Hij verrichtte jarenlang onderzoek naar allerhande aspecten van de buitenplaatsen van de Twentse adel en fabrikanten en het omringende historische landschap van Twente. In december 2011 was hij medeoprichter van het Netwerk Landschap & Geschiedenis; ‘Twènterlaand en Leu en Lèven’, een groep van meer dan dertig professionals en vrijwilligers die onderzoek doen naar het Twentse landschap. Vanaf 1980 publiceerde hij regelmatig over zijn geboortestreek, waarbij zijn voorliefde voor het landschap de boventoon voert.

Tegen TC Tubantia zei hij: “Het Twentse landschap is eeuwenoud en tegelijk uniek in Nederland. Behoud daarvan zou prioriteit moeten zijn voor  politici en bestuurders.  Voor het coulissenlandschap is het code rood.  De regio heeft goud in handen. Helaas zijn er nog te weinig mensen die dat beseffen.”

> BESTEL KAARTEN