Laden Evenementen

Vogels kun je niet melken is een documentaire van Barbara Makkinga

De grutto’s zijn uit het Friese landschap aan het verdwijnen, maar bij boer Bote de Boer blijven ze komen, in groten getale zelfs. Bote koestert de grutto´s op zijn land, doet alles voor ze. Zijn zonen hadden liever gezien dat de koeien op de eerste plaats kwamen. Wat zo goed is voor de vogels, is minder goed voor hen.

Elk jaar kijkt zuivelboer Bote de Boer uit Tjerkwerd Súdwest-Fryslân reikhalzend uit naar de komst van de grutto. In heel Friesland laat deze weidevogel zich nauwelijks nog zien, maar bij hem blijft hij komen, in groten getale zelfs. Ook dit jaar heeft hij weer alles in gereedheid gebracht voor hun komst. Het grondwater staat hoog, de drasplassen zijn aangelegd. En het ouderwetse weidegras zit bomvol kruiden en insecten, precies zoals de grutto’s het graag hebben. Bote wordt geroemd om zijn goede zorgen voor de weidevogels. De laatste parel van Friesland wordt zijn boerderij genoemd. Een waar vogelparadijs. Bote’s zonen kopen weinig voor deze benamingen. Bij hen komen de koeien op de eerste plaats. Dat ouderwetse weidegras mag dan goed zijn voor weidevogels, de koeien presteren er niet zo goed op. En dat zouden ze heel erg graag anders zien.

 

Volkskrant ★★★★☆

De documentaire ‘Vogels kun je niet melken’ is een fraai, genuanceerd portret van een boerenfamilie die lastige keuzes moet maken.

Bekijk alvast de filmtrailer

 

Inloop vanaf 19:30 uur met een kopje koffie-thee  –  aanvang 20:00 uur.

Ticket € 10,- p.p.  incl. een kopje  koffie/thee

Vrijwilligersticket € 5,- beschikbaar voor alle vrijwilligers in het bestand van Cultuurcentrum Herberg de Pol.

Ga naar de bovenkant