Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

In samenwerking met de Elisabeth Heuff-Kuylaars Stichting stelt Herberg de Pol, dagelijks van 2 augustus tot en met 29 september van 9.00 tot 18.00 uur, de schilderijen van Elisabeth Heuff (1910 – 1994) tentoon. Tegelijkertijd zie je in Het Ottenhuis een tentoonstelling van de foto’s van haar dochter tuinfotograaf Marijke Heuff (1938). 

UPDATE – Let op: Herberg de Pol en Het Ottenhuis zijn het laatste weekend van september gesloten i.v.m. Schuttersfeesten Diepenheim. De tentoonstellingen zijn dan dus niet te bezichtigen.

De Heerlijckheid Diepenheim presenteert rondom deze dubbelexpositie, in de maanden augustus en september, een activiteitenprogramma onder de naam “Tuinen en Boereneenvoud”. Lees meer…

 

Elisabeth Heuff
Elisabeth Heuff werd in 1910 op Borneo geboren als Elisabeth Kuylaars. Ze verhuisde naar Neede, zo’n tien kilometer van Diepenheim, en trouwde met huisarts Han Heuff. Tot vlak voor haar overlijden in 1994 is zij in Neede blijven wonen.
Ze werkte aanvankelijk in de verpleging, maar haar grote passie was schilderen en boetseren, wat resulteerde in een omvangrijke collectie werken. Ze ontwikkelde een eigen techniek van schilderen: stoer en onverzettelijk, met een geringere aandacht voor anatomie en perspectief. Haar werkwijze was vanuit haar hart en met een bijzondere liefde voor het eenvoudige. Haar inspiratie vond zij in de soberheid van het Achterhoekse platteland.
Nu, 25 jaar na haar overlijden, presenteert Herberg de Pol een tentoonstelling van haar werk, onder de naam “Boereneenvoud”. Haar schilderijen geven het traditionele boerenleven in al haar eenvoud en kwetsbaarheid weer. Bekijk hier meer van haar werk.

 

Marijke Heuff
Tuinfotograaf Marijke Heuff (1938) is de dochter van Elisabeth Heuff. Ze was de eerste tuinfotograaf van Nederland en heeft haar sporen ruimschoots verdiend. Net als haar moeder werkte ze eerst als verpleegkundige, maar kon vervolgens van fotograferen haar beroep maken. Haar foto’s van allerlei tuingenres zijn de afgelopen vijftig jaar in vele befaamde tuinboeken en –magazines gepubliceerd en haar complete oeuvre is in 2010 aangemerkt als Nationaal Erfgoed.
Ze groeide op bij haar ouders in Neede, deze omgeving is de basis voor haar werk. Zo zegt ze: “Ik ben opgegroeid in de Achterhoek, met zijn typerende cultuurlandschap. Het kenmerkt zich door zijn kleinschaligheid, door houtwallen, bosjes en bomenrijen, ingesloten akkers en weilanden, afgewisseld met graanvelden. Dat alles heeft duidelijk invloed gehad op mijn fotografie; intimiteit, verstilling en beslotenheid.”

Ontdek hun kijk op tuinen en het boerenleven, en zie de binding met deze regio in de tentoonstellingen van moeder en dochter Heuff. Beide tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken.