De vier hofpodia en kinderfilmfestival Cinekid hebben de handen ineen geslagen. Onder de noemer Cinedkid Hoftour wordt in de oktobermaand verspreid over vier kernen een viertal splinternieuwe festivalfilms vertoond. 

Cinekid staat al decennia te boek als het grootste kindermediafestival ter wereld. Hoewel tegenwoordig het volledige mediaspectrum bestreken wordt, staan nog steeds de kinder- en jeugdfilms centraal. Vier films zijn uitverkoren om ook buiten de hoofdstad furore te maken. Door de leeftijdsspreiding binnen het aanbod wordt ieder basisschoolkind in de Cinekid Hoftour op zijn wenken bediend in Herberg de Pol, Stadscentrum het Parochiehuis te Delden, Het Beaufort in Markelo en Filmhuis Alleman in de Reggehof.

Voor de jongsten is er Beeldspraak, waarin vier bekende prentenboeken (zoals o.a. Fred & Anabel en Wij gaan op berenjacht) verbeeld zijn. De korte films duren in totaal drie kwartier en zijn geschikt voor kinderen van 3 jaar of ouder.

Maar liefst twee films zijn interessant voor kinderen vanaf 6 jaar. In de hartverwarmende en doldwaze Franse Animatiefilm De grote boze vos & andere verhalen zetten de boerderijdieren hun wereld op zijn kop. De andere 6+-film is De buurtspion, daarin tovert het meisje Agatha Christine de kelder van haar nieuwe huis om tot een detectivebureau. Het oplossen van diefstallen lijkt haar veel belangrijker dan nieuwe vrienden maken, tot een coole buurjongen haar aandacht afleidt.

Kinderen vanaf 9 jaar kunnen zich laven aan de Koningin van Niendorf, de enige niet-animatiefilm. Lea heeft geen zin om op zomerkamp te gaan met de giechelende meisjes uit haar klas. Liever wil ze meedoen met de jongensbende van het dorp. Die wens staat garant voor spannende belevenissen, volwassen geheimen en een onverwachte vriendschap.

Voor het vertoningsschema kijkt u op een van de websites van de vier podia, in de meeste kernen draaien alle films. Hoewel de nadruk op de herfstvakantie ligt, bijt Herberg de Pol het spits al af op 3 oktober om 14:30 uur met De grote boze vos. De entreeprijs is €2,- per persoon per film (incl. wat lekkers), bij de films voor 3+ en 6+ krijgen begeleiders gratis toegang. Alle films zijn Nederlands gesproken.

Bekijk hieronder het programma in Herberg de Pol (klik op de films):
De Grote Boze Vos & andere verhalen (6+) – 3 oktober 14.30 uur
Beeldspraak (3+) – 12 oktober 15.30 uur
Koningin van Niendorf (9+) – 17 oktober 14.30
De buurtspion (6+) – 31 oktober 14.30 uur